A minap Zsuzsa, az egyik ügyfelem lelkesen mesélt a paradicsomos káposzta főzelékről, melyet aznap ebédelt. Zsuzsa rendkívüli nő, nagyon örülök, hogy a Testszerviznek köszönhetően közelebbről is megismerem őt.
Tudnotok kell, hogy Zsuzsa nagyon jól főz, s szinte érzem az ízeket, az illatokat, ahogyan mesél az étkekről, melyeket főz a családnak, s melyekből ő általában nem eszik. Nagyon komolyan veszi a célját, fogyni 15 kg-ot – így Zsuzsával nagyon élvezetes együtt dolgozni.
Amikor a paradicsomos káposztáról mesélt – ebből ő is ehetett- akkor határoztam el, hogy én is főzök magamnak.
Régi menzai ebédek jutottak eszembe…amikor a fiúk már hétfőn húzták az orrukat, látva a heti menü kiírásban a rövidítést: par.káp.főz. Mi, akik szerettük a paradicsomos káposztát, aznap bőségesen jóllaktunk. Én is közéjük tartoztam.
Ma jött el a napja, hogy főzzek egy testszervizes paradicsomos káposzta főzeléket.
Ha drága Édesanyám kóstolná a főztömet, azt mondaná, hogy még nincs kész, főzzem még. Valóban, ropog a fogam alatt a káposzta, s én pontosan így szeretem. Miért is főzném szét, s főzném ki ezzel az összes vitamint és egyéb hasznosságokat belőle?
Mai főzelékem – egy merész húzásnak köszönhetően- különlegesen finomra sikerült.
Itt illatozott a tárkony a konyhapulton, már napok óta. Télre szárítgatom, s imádom a nyár-illatot, amit áraszt felém, ahányszor átkeverem, hogy egyenletesen száradjon.
Készítem a főzeléket, várom, hogy megfonnyadjon a hagyma, s rádobhassam a káposztát, amikor megcsapja orrom a tárkony semmivel össze nem téveszthető illata. Egy merész mozdulattal belenyúlok, s egy ágat bedobok a főzelékbe.
Mert vallom, az élethez merészség kell!
Nos, a végeredmény minden várakozásomat felülmúlóan finom.
Jó étvágyat kívánok magamnak hozzá, s egy nagy tányérral meg is eszek ebédre.
Lássuk a receptet:
egy közepes fej káposzta, vékony csíkokra szelve
egy kis fej vöröshagyma
egy üveg ( lehetőleg házi befőzésű) paradicsom
némi zsiradék ( pl. olivaolaj)
tárkony
só
egy kis kanál xilit
A hagymát az olajon megfuttatom, amikor üveges, rádobom a felszelt káposztát, majd pár perc párolás után felöntöm a paradicsommal. 5 percig főzöm mindössze, s közben tárkonnyal és xilittel ízesítem.
Mennyei boldogsággal elfogyasztok egy tányérral, élvezve a káposzta ropogását a fogam alatt.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: