Mostanában gyakran belebotlom a kávézással kapcsolatos vitákba. Egészséges? Egészségtelen?
Életmód tanácsadóként fontosnak tartok pár gondolatot, illetve a véleményemet megosztani Veletek a kávéról.
Először nézzünk néhány érdekességet:
Az európai emberek 84 %-a rendszeresen kávézik. Közülük 43 % naponta 2-2,5 kávét iszik. 56 %-uk otthon, 38 %-uk utazás közben és 25 %-uk a munkahelyén, míg 14 %-uk kávézóban kávézik.
46 %-uk feketén issza, 38 %-uk tejjel.
A Föld Ráktérítő és Baktérítő közti sávját nevezzük kávéövnek, mert itt vannak a kávécserje termesztésére ideális adottságok. ( 20 fok körüli hőmérséklet, sok csapadék, tápanyagokban gazdag talaj).
Minden külső behatás hat a kávé minőségére.
A világon 25 millió ember foglalkozik kávécserje termesztésével. 85 %-uk kistermelő.
A kávé termése gyümölcs, mely gyümölcssavat tartalmaz.
Miért ég a gyomrunk a kávétól?
Nos, csak a rossz minőségű kávé okoz gyomorégést!
A kávé klorogén tartalma a felelős a gyomorégésért. Ez a klorogén tartalom azonban csak a nagyüzemi feldolgozás során marad bent a kávéban, mert ekkor egy un. gyors pörkölést alkalmaznak, ami mindössze 2-3 percig tart. A kistermelő 15-20 percig pörköli a kávét, s ebben az eljárásban eltűnik a klorogén a kávéból.
Egészséges-e a kávé?
Egyre több orvosi kutatási eredmény jelenik meg az elmúlt években a kávé egészségre gyakorolt hatásáról.
2012-ben látott napvilágot egy kínai orvos csoport kutatása, mely bizonyítja, hogy számtalan civilizációs betegség kockázatát jelentősen csökkenti a kávéfogyasztás. Így például a rák, az alzheimer kór, a demencia.
A webbeteg.hu felületen dr. Csuth Ágnes családorvos számol be egy másik kutatásról, amely szintén bizonyítja, hogy a mértékletesen fogyasztott kávé nem ártalmas az egészségre.
A cikket olvashatod itt.
A hangsúly a mértékletességen van, hisz a kávéval is ugyanaz a helyzet, mint sok minden mással. A mértéktelenül fogyasztott kávé nem a kávé miatt egészségtelen, hanem a mértéktelenség miatt.
Koffeines, vagy koffeinmentes?
Ne feledd, a koffein természetes alkotórésze a kávénak. Ha koffeinmentes kávét vásárolsz, akkor abból valamilyen eljárással kivonták a koffeint. Alapvetően három eljárás létezik, az oldószeres, a széndioxidos és az aktív szenes. Ez utóbbi kettő azonban nagyon drága eljárás, az olcsóbb koffein mentes kávék esetében az első eljárást alkalmazzák, vagyis vegyi anyagok használatával kioldják a koffeint a kávéból.
Kérdés az, hogy a koffein a károsabb, vagy a vegyi anyagok?
A választ rád bízom!
A kávécserje eredetileg a koffeintartalmával védekezett a rágcsálók ellen. A koffein tehát természetes összetevője a kávénak. Minél magasabban fekszik az ültetvény, annál kevesebb a rágcsáló, így annál alacsonyabb a koffeintartalom, de koffeinmentes kávé a természetben nem terem!
Ha koffeinmentes a kávéd, az mindig emberi beavatkozás eredménye. A baj könnyen lehet, hogy nem a kávéval, csak ezzel az eljárással van!
Mi a végkövetkeztetésünk tehát?
Ha kávézol, tedd mértékletesen. Napi 2-3 kávénál többet nem tanácsos fogyasztani.
Ha kávézol, igyál minőségi kávét!
Törekedj arra, hogy organikus termelésből származzon a kávébab.
Ne keseredj el, ha nagy kávés vagy, de az orvos letilt a kávéról. Kaphatók már gyógykávék, melyek egészségre gyakorolt hatása teljesen más, mint a hagyományos kávéké.
Nem biztos, hogy le kell mondanod szeretett kávédról, lehet, hogy elég csak a márkát váltani!
Fotók. google képtár
Ha hasznosnak találtad az összefoglalót, kérlek kedveld a FB oldalamat is!
Ezt megteheted ITT
Köszönöm!
A cikk megosztásáért is hálás vagyok!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: