Testszerviz- Sopron

Kérsz egy kávét?

Mostanában gyakran belebotlom a kávézással kapcsolatos vitákba. Egészséges? Egészségtelen?

Életmód tanácsadóként fontosnak tartok pár gondolatot, illetve a véleményemet  megosztani Veletek a kávéról.

Először nézzünk néhány érdekességet:

Az európai emberek 84 %-a rendszeresen kávézik. Közülük 43 % naponta 2-2,5 kávét iszik. 56 %-uk otthon, 38 %-uk utazás közben és 25 %-uk a munkahelyén, míg 14 %-uk kávézóban  kávézik.

46 %-uk feketén issza, 38 %-uk tejjel.

2706

A Föld Ráktérítő és Baktérítő közti sávját nevezzük kávéövnek, mert itt vannak a kávécserje termesztésére ideális adottságok. ( 20 fok körüli hőmérséklet, sok csapadék,  tápanyagokban gazdag talaj).  

Minden külső behatás hat a kávé minőségére.

kavetermesztok

A világon 25 millió ember foglalkozik kávécserje  termesztésével. 85 %-uk kistermelő.

A kávé termése gyümölcs, mely gyümölcssavat tartalmaz.

Miért ég a gyomrunk a kávétól?

Nos, csak a rossz minőségű kávé okoz gyomorégést!

A kávé klorogén tartalma a felelős a gyomorégésért. Ez a klorogén tartalom azonban csak a nagyüzemi feldolgozás során marad bent a kávéban, mert ekkor egy un. gyors pörkölést alkalmaznak, ami mindössze 2-3 percig tart. A kistermelő 15-20 percig pörköli a kávét, s ebben az eljárásban eltűnik a klorogén a kávéból.

Egészséges-e a kávé?

Egyre több orvosi kutatási eredmény jelenik meg  az elmúlt években a kávé egészségre gyakorolt hatásáról.

2012-ben látott napvilágot egy kínai orvos csoport kutatása, mely bizonyítja, hogy számtalan civilizációs betegség kockázatát jelentősen csökkenti a kávéfogyasztás. Így például a rák, az alzheimer kór, a demencia.

A webbeteg.hu felületen  dr. Csuth  Ágnes családorvos számol be egy másik kutatásról, amely szintén bizonyítja, hogy a mértékletesen fogyasztott kávé nem ártalmas az egészségre.

A cikket olvashatod itt.

A hangsúly a mértékletességen van, hisz a kávéval is ugyanaz a helyzet, mint sok minden mással. A mértéktelenül fogyasztott kávé nem a kávé miatt egészségtelen, hanem a mértéktelenség miatt.

Koffeines, vagy koffeinmentes?

Ne feledd, a koffein természetes alkotórésze a kávénak. Ha koffeinmentes kávét vásárolsz, akkor abból valamilyen eljárással kivonták a koffeint. Alapvetően három eljárás létezik, az oldószeres, a széndioxidos és az aktív szenes. Ez utóbbi kettő azonban nagyon drága eljárás, az olcsóbb koffein mentes kávék esetében az első eljárást alkalmazzák, vagyis vegyi anyagok használatával kioldják a koffeint a kávéból.

Kérdés az, hogy a koffein a károsabb, vagy a vegyi anyagok?

A választ rád bízom!

A kávécserje   eredetileg  a koffeintartalmával  védekezett a rágcsálók ellen. A koffein tehát természetes összetevője a kávénak. Minél magasabban fekszik az ültetvény, annál kevesebb a rágcsáló, így annál alacsonyabb a koffeintartalom, de koffeinmentes kávé a természetben nem terem!

Ha koffeinmentes a kávéd, az mindig emberi beavatkozás eredménye. A baj könnyen lehet, hogy nem a kávéval, csak ezzel az eljárással van!kave

Mi a végkövetkeztetésünk tehát?

Ha kávézol, tedd mértékletesen. Napi 2-3 kávénál többet nem tanácsos fogyasztani.

Ha kávézol, igyál minőségi kávét!

Törekedj arra, hogy organikus termelésből származzon a kávébab.

Ne keseredj el,  ha nagy kávés vagy, de  az orvos letilt a kávéról. Kaphatók már gyógykávék, melyek egészségre gyakorolt hatása teljesen más, mint a hagyományos kávéké.

Nem biztos, hogy  le kell mondanod szeretett kávédról, lehet, hogy elég csak a márkát váltani!

Fotók. google képtár

 

Ha hasznosnak találtad az összefoglalót, kérlek kedveld a FB oldalamat is! 

Ezt megteheted ITT

Köszönöm! 

A cikk megosztásáért is hálás vagyok! 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!