Közeleg a medvehagyma szezon. Az elmúlt évek nagy felfedezése számomra a medvehagyma, íze semmivel össze nem téveszthetően markáns, nagyon jó kiegészítő ízesítőnek is, de nyersen is nagyon szeretem.
A reggeli zöld turmixnak is jót fog tenni, kicsit új ízek fele kalandozhatom.
Mire jó a medvehagyma?
Kitisztítja a májat, az ereket, a beleket, sőt, „ólommentesítő” hatása is van. Ha tehát nagyvárosban élsz, s rendszeresen sok kipufogógázt szívsz, érdemes jó barátságban lenned a medvehagymával.
Vérnyomáscsökkentő és vérzsír csökkentő hatású, lassítja a koleszterin lerakódások kialakulását az érfalban, javítja a végtagok keringését. Fokozza az étvágyat és az emésztőrendszer működését. Bélfertőtlenítő tulajdonsága miatt egyes emésztési panaszok kezelésére is alkalmazzák. C-vitamin tartalmának köszönhetően javítja a szervezet ellenálló-képességét. Felső légúti megbetegedések megelőzésére és a kialakult hurut súlyosságának csökkentésére szintén alkalmazható.
Még nincs igazán itt a szedés ideje, bár már mutatkoznak a levelek, de még
nagyon zsengék,érdemes várni a szedéssel pár napot, hetet. 2 hét múlva már biztosan erősebb leveleket szedhetünk. A szezon belenyúlik a gyöngyvirág szezonba, így ha később indulsz el szedni érdemes figyelni, nehogy összekeverd, hisz a gyöngyvirág levele halálos mérget tartalmaz.
Azért ha jól megnézed, biztonsággal meg lehet különböztetni a leveleket, s ha még mindig bizonytalan vagy, érdemes összemorzsolni a levelet. Ha erőteljes hagyma illatot érzel, biztos lehetsz benne, hogy nem gyöngyvirág levelet téptél le.
Ha fogyókúrázol, érdemes vigyázni a medvehagymával, mert fokozza az étvágyat.
Én is csak nagyon erős önfegyelemmel tudom megállni, hogy ne egyek még egy medvehagymás vajas paleozsemlét 🙂
A medvehagymás magliszt zsemle receptjét hamarosan leírom Neked!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: