Előfordult már veled, hogy kerested a kávédat, amit valahol letettél, s csak az üres poharat találtad? Nem emlékeztél rá, mikor ittad meg. Vagy a reggeli rohangálásban futkostál a lakásban, bele-bele harapva a szendvicsbe .
Állítólag reggeliztél, de egyetlen kellemes pillanatról nem maradt emléked a reggelivel kapcsolatban.
Miért baj mindez? – mert alapvetően befolyásolja az emésztés folyamatát, hogy hogyan eszünk, hogyan, mennyire alaposan rágjuk meg az ételt.
Az emésztőrendszerünk első része maga a szájüreg. Az emésztés már itt elindul. Különösen igaz ez a szénhidrátokra és a keményítőre. Gondolj bele, hogy ha bekapsz egy falat csokit, össze sem kell rágnod, le sem kell nyelned, a nyál “megemészti”, s fel is szívódik az egész.
A szájban van a legtöbb idegvégződés, több, mint testünk bármely más pontján. Képzeld el pl. hogy egy méhecske megcsípi a karodat. Majd képzeld el ugyanezt, a nyelved hegyén. Összehasonlíthatatlanul jobban fáj ez utóbbi, tudom, megtapasztaltam. A nyál pontosan ezért, hogy a szájüreg sérülései nem okozzanak mérhetetlen fájdalmat, tartalmaz egy – a morfiumhoz hasonló- fájdalomcsillapítót. Ez az opiorfin.
A nyálban ugyanakkor van egy fertőtlenítő anyag is, mely szintén csak akkor tudja hatékonyan elpusztítani a káros baktériumokat, ha elég időt kap a munkája elvégzéséhez. ( Azt tudtad, hogy napi 1-1,5 liter nyál képződik a szánkban, de kizárólag nappal? Éjszaka pihen a négy Muskétás,- a szánkban található négy nyáltermelő pontocska
Ha alaposan rágunk , azzal nagyon nagy támogatást adunk több szervünknek is, így a májnak, az epének, a hasnyálmirigynek, de a bélrendszer szempontjából sem mindegy, mekkora munkát kell elvégeznie az emésztés során. Meg tud vele birkózni, vagy rendszeresen kudarcot vall? Miért ne tehermentesítenénk alapvető belső szerveinket, ha megtehetjük? Ki segítsen megőrizni a jó emésztésünket, ha nem mi magunk?
Az alapos rágással elérjük, hogy a finom ízeket tovább érezzük a szánkban, s a jóllakottság érzése is hamarabb megjön. Ha tehát súlyfelesleggel szenvedünk, szintén fontos az alapos rágás.
Gyakran hallottuk gyerekkorunkban – mi még gyakran, remélem, a Te gyerekeid is!- hogy a rágatlan ételtől megfájdul a gyomrunk. Ez bizony igaz. A gyomorfájás társulhat egy puffadtság érzéssel, rossz közérzettel. Képzeld el, egy randevút mennyire tönkre tud tenni az a fránya felpuffadás!
A rágatlan étel tápanyagai sem tudnak megfelelően hasznosulni! Nem kapsz annyi energiát, nem hasznosul annyi tápanyag, mint ha alaposan megrágod a falatokat. Ne pazarolj, hisz ételeidet – gondolom – pénzért vásároltad!
Végül még egy nyomós ok az alapos rágás mellett: – drága a fogorvosi szolgáltatás! A rágás edzésben tartja a fogaidat, így azokkal jóval tovább élhetsz békében együtt .
Mit tehetsz a jobb rágásért?
Szánj időt az evésre.
Ne nézz TV-t evés közben
Ne olvass evés közben
Figyelj az ízekre, tested pozitív élményeire, miközben rágod az ételt!
Éld meg pozitívan a nyugodt étkezést, garantálom, sok jó élményben lesz részed.
Ja és még egy fontos tanács! – NE halogasd a fogorvost, ha rossz a fogad, mert a végén az emésztőrendszered is “elromlik”, s azt nem olyan egyszerű pótolni, mint a fogadat!
Remélem találtál a cikkben hasznos információkat! Ha igen, kérlek oszd meg azt, hogy ismerőseid is nyomon tudják követni az emésztőrendszerről szóló cikksorozatot.
A cikk forrásául szolgált a hazipatika.com oldal, illetve Giulia Enders : Bélügyek című kalandos könyve.
A blog Fb oldalának a kedvelésével pedig eléred, hogy ne maradj le a cikksorozat egyetlen cikkéről sem.
Az oldalt lájkolhatod ITT.
Köszönöm, ha megteszed!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: