Az emberiség sok száz éve fogyasztja az algákat, mondhatjuk tehát, hogy az alga kiállta már az idők próbáját. Az aztékok hatalmas becsben tartották a tengerből “kihalászott” s a napon szárított spirulinát, melyet lepénybe sütve fogyasztottak. Ízét a sajtéhoz hasonlatosnak tartották. Montizuma, az azték király a legenda szerint nagyon szerette a halat, de a legközelebbi tenger 300 km-re volt. Futárjai azonban napi 200 km-t képesek voltak megtenni, hogy friss hallal lássák el a király asztalát. Útjuk során nem vittek magukkal más táplálékot, csak spirulina port, melyet friss vízzel keverve fogyasztottak.
A 300 és 900 közti évszázadokból származó történelmi bizonyítékok vannak arra is, hogy a maják szintén nagy becsben tartották és rendszeresen fogyasztották a spirulina algát.
Az algát ma tápsókban jól ellátott ipari medencékben termesztik. Közismert az is, hogy a NASA űrhajósai is fogyasztottak spirulina algát az űrutazásaik során.
Miért ilyen értékes a spirulina alga a táplálkozásunk kiegészítésében?
Ennek egyik fő oka, hogy a spirulina algának kb. 50 %-os a fehérje tartalma, ennek következtében nagyon magas az esszenciális aminosav tartalma. A táplálkozáskutatók a legértékesebb növényi fehérjének tartják .
A fehérje tartalmon túl értékes még a béta-karotin tartalma miatt, mely magasabb, mint a sárgarépa béta karotin tartalma. A spirulina alga rendszeres fogyasztása nagyon jótékony hatással van az emberi látásra.
A B1, B2, B6 vitaminokon kívül tartalmaz A, C és E vitamint, magas a vastartalma, a magnézium, foszfor, kálium , kálcium, cink és nátrium tartalma. Tartalmas Folsavat is.
Rostban gazdag, nagy energiát tud adni, így a kemény fizikai munkát végzők, illetve a sportolók is nagy hasznát veszik.
A modern táplálkozástudomány szuperélelmiszerként tartja nyilván.
Szuperélelmiszernek nevezzük azokat az élelmiszereket, melyek az emberi szervezet táplálásához szükséges összes összetevőt tartalmazzák.
Napi 15 db spirulinán meg lehet élni. ( Jómagam tettem erre egy próbát, s pár hónapja 5 napig kizárólag a napi 15 spirulinát ettem, bő folyadékot fogyasztva mellette. Valóban kitűnő tápláléknak bizonyult, ez az öt nap felért egy tisztítókúrával is.)
A spirulina sokoldalúságát mutatja az is, hogy
- antivirális
- immunmoduláns
- antioxidáns
- gyulladáscsökkentő
- fájdalom érzetet csökkentő
- szív-, máj- és vesevédő
- tumorképződést megelőző
- méregtelenítő, a gyógyszerek mellékhatását csökkentő
- vércukor szintet csökkentő
- vérzsír értékeket javító
- vérlemezkék összetapadását gátló
- antiallergén
- alultápláltságot megakadályozó hatású.
A táplálkozásban tehát a jövőben még nagyobb jelentőséget kaphat ez a kis növény, mely – ha tiszta körülmények közt gyártott formában fogyasztjuk – a táplálkozásunk nagyon jó kiegészítője, s emellett az egészségmegőrzésben is kulcsfontosságú lehet.
A WHO és az ENSZ gyerekek számára is biztonságos táplálékkiegészítőként javasolja a spirulinát.
A cikket Fődi Attila, dr. Babulka Péter és dr. Szabó László Spirulina című kiadványa alapján állítottam össze.
Fotók: Google
Ha erős fizikai igénybevételnek vagy kitéve, ha testsúly csökkentés a célod, vagy vegetáriánus, vegán életmódot folytatsz, a spirulina alga hasznos kiegészítése lehet a táplálkozásodnak!
Ha érdekesnek találtad az összeállítást, oszd meg kérlek a cikket, hogy mások is olvashassák!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: