A spirulina alga, mint szuperélelmiszer

Az emberiség sok száz éve fogyasztja az algákat, mondhatjuk tehát, hogy az alga kiállta már az idők próbáját. Az aztékok hatalmas becsben tartották a tengerből “kihalászott” s a napon szárított spirulinát, melyet lepénybe  sütve fogyasztottak. Ízét a sajtéhoz hasonlatosnak tartották.  Montizuma, az azték király a legenda szerint nagyon szerette a halat, de a legközelebbi  tenger 300 km-re volt. Futárjai azonban napi 200 km-t képesek voltak megtenni, hogy friss hallal lássák el a király asztalát. Útjuk során nem vittek magukkal más táplálékot, csak spirulina port, melyet friss vízzel keverve fogyasztottak.

A 300 és 900 közti évszázadokból származó  történelmi bizonyítékok vannak arra is, hogy a maják szintén  nagy becsben tartották és rendszeresen fogyasztották a spirulina algát. 

Az algát ma  tápsókban jól ellátott ipari medencékben termesztik. Közismert az is, hogy a NASA űrhajósai is fogyasztottak spirulina algát az űrutazásaik során. 

Miért ilyen értékes a spirulina alga a táplálkozásunk kiegészítésében? 

Ennek egyik fő oka, hogy a spirulina algának kb. 50 %-os a fehérje tartalma, ennek következtében nagyon magas az esszenciális aminosav tartalma. A táplálkozáskutatók a  legértékesebb növényi fehérjének tartják .

A fehérje tartalmon túl értékes még a béta-karotin tartalma miatt, mely magasabb, mint a  sárgarépa béta karotin tartalma. A spirulina alga rendszeres fogyasztása nagyon jótékony hatással van az emberi látásra.

A B1, B2, B6 vitaminokon kívül tartalmaz A, C és E vitamint, magas a vastartalma, a magnézium, foszfor, kálium , kálcium, cink  és nátrium tartalma. Tartalmas Folsavat is. 

Rostban gazdag, nagy energiát tud adni, így a kemény fizikai munkát végzők, illetve a sportolók is nagy hasznát veszik. 

A modern táplálkozástudomány szuperélelmiszerként tartja nyilván.

Szuperélelmiszernek nevezzük azokat az élelmiszereket, melyek az emberi szervezet táplálásához szükséges összes összetevőt tartalmazzák. 

Napi 15 db spirulinán meg lehet élni. ( Jómagam tettem erre egy próbát, s pár hónapja 5 napig kizárólag a napi 15 spirulinát ettem, bő folyadékot fogyasztva mellette. Valóban kitűnő tápláléknak bizonyult,  ez az öt nap felért egy tisztítókúrával is.) 

A spirulina sokoldalúságát mutatja az is, hogy 

A táplálkozásban tehát a jövőben még nagyobb jelentőséget kaphat ez a kis növény, mely – ha tiszta körülmények közt gyártott formában fogyasztjuk – a táplálkozásunk nagyon jó kiegészítője, s emellett az egészségmegőrzésben is kulcsfontosságú lehet.

A WHO és az ENSZ gyerekek számára is biztonságos táplálékkiegészítőként javasolja a spirulinát. 

A cikket Fődi Attila, dr. Babulka Péter és dr. Szabó László Spirulina című kiadványa alapján állítottam össze. 

Fotók:  Google

Ha erős fizikai igénybevételnek vagy kitéve, ha testsúly csökkentés a célod, vagy vegetáriánus,  vegán életmódot folytatsz, a spirulina alga hasznos kiegészítése lehet a táplálkozásodnak! 

Ha érdekesnek találtad az összeállítást, oszd meg kérlek a cikket, hogy mások is olvashassák!

Kérlek, lájkold a Testszerviz-Sopron FB oldalát

Tovább a blogra »